• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • StumbleUpon
  • RSS

2011-01-19

Ajánló: „Budapesti szülők riadólánca” - civil szerveződés a Facebookon


Most olvastam éppen a Nol.hu oldalán, hogy civil szerveződés keretében gyermekeikért aggódó szülők elindítottak egy Facebook oldalt „Budapesti szülők riadólánca” címmel. Céljuk, hogy megelőzzék azt a szörnyű tragédiát, ami nemrég a West Balkánban történt: önszerveződő módon a közösséghez tartozó szülők vállalják, hogy „riadóláncot” alkotnak és lehetőleg minden budapesti szórakozóhelyet megnéznek, minden rendezvényt ellenőriznek és tájékoztatják egymást, mennyire tartják azt biztonságosnak. Elkészítik a „biztonságos szórakozóhelyek listáját” és megkérik gyermekeiket, hogy csak olyan helyekre és rendezvényekre menjenek, ahol önkénteseik ott vannak, illetve amelyeket megbízhatónak minősítenek.

Az oldal az alábbi kéréssel fordult a nagy létszámú rendezvényeket szervező budapesti szórakozóhelyek vezetőihez és tulajdonosaihoz:

"Kérjük a nagy létszámú rendezvényeket szervező budapesti szórakozóhelyek vezetőit és tulajdonosait, hogy működjenek együtt velünk és információkkal támogassák önkéntes munkánkat! Nem kívánjuk jelenlétünkkel és túlzott ellenőrzéssel elrontani gyermekeink szórakozását! Pusztán néhány egyszerű dolgot kérünk: 
  1. A szórakozóhelyek hozzák nyilvánosságra saját weboldalukon, Facebook-oldalukon vagy akár ezen az oldalon a legfontosabb adataikat: felelős vezető neve, mobilszáma, a hely befogadóképessége (létszám), hivatalos nyitvatartási ideje és a működéssel kapcsolatos hatósági engedélyei. (Utóbbiakat szkenneljék be és akár itt, ezen oldal fotóalbumában tegyék közzé.)

  2. Készítsenek alaprajzot a helyiségeikről és rajzolják be a közlekedési útvonalakat. Elvileg kell rendelkezniük tűzvédelmi menekülési tervekkel is, amiket ki kell függeszteni - ezeket is hozzák nyilvánosságra az interneten is.

  3. Minden rendezvény idején nevezzenek ki egy biztonsági felelőst, akinek az elérhetőségeit adják meg számunkra.

  4. Tegyék lehetővé a Budapesti szülők riadóláncának ügyeletesei számára, hogy a bulik idején bármikor bemenjenek és körülnézzenek a helyszíneken, hogy saját szemükkel is meggyőződhessenek a biztonságról. Nem vagyunk szakemberek és nem olyan régen még mi is buliztunk! Pusztán szülőként akarjuk látni, olyan-e a hely, ahová elengedhetjük a gyerekeinket.

A normális együttműködés mindannyiunk közös érdeke! Ismerjük a hazai bürokráciát és valószínűnek tartjuk, hogy számos olyan szabály is van, amit még a legnagyobb jószándék esetén sem lehet betartani. Nem hivatalnokot vagy rendőrt akarunk játszani (jól látható, mit sikerült a fene nagy szabályozásnak és rendőrségnek produkálni!), és nem a bulikat akarjuk elrontani. Csak biztonságban akarjuk tudni a gyerekeinket - már amennyire ez lehetséges!"

A lányom még csak 7 éves, a fiam alig 1 éves, de egy-két év és én is hasonló gondokkal nézhetek szembe… örömmel csatlakoztam tehát az oldalhoz! Eltekintve attól, hogy milyen tragikus körülmény volt a kiváltó ok, e civil szerveződés remek példa arra, hogy a közösségi média nem csupán a személyes kapcsolataink megőrzésére és bővítésére, a vállalati kommunikációt és a vállalatokkal történő kommunikációt elősegítő eszköz, hanem a civil szerveződéseknek is hatékony kommunikációs tere lehet.

E Facebookon keresztül történő civil szerveződés sikerét jól mutatja, hogy pár nap alatt több mint 3700 Facebook tag "lájkolta" már az oldalt*, ami még a multiknak sem elérhető cél általában! Örülök, hogy egy civil szerveződés ilyen gyors elismertséget és "támoatást" kaphat a közösségi médián keresztül  és mint szülő remélem, hogy a kezdeményezés sikerrel jár és a budapesti szórakozóhelyek biztonságosabb helyekké válnak a szórakozni vágyó fiatalok számára!

* Eredeti bejegyzésem január 22-i kiegészítése: egy hét telt el a szomorú tragikus esemény óta, a „Budapesti szülők riadólánca” oldalnak már majd 4300 tagja van. Szerintem a támogatási arány ilyen mértékű növekedése csupán egy hét alatt Magyarországon példa nélküli - sokakat érintő probléma és hatékony média kommunikáció eredménye. Remélem sikeres lesz ez a civil összefogás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 

LinkedIn + levélírás

Nevezd meg! Ne add el!

Creative Commons License Gárdos Attila "A közösségi média vállalati alkalmazásáról" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország Licenc alatt védve.