• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • StumbleUpon
  • RSS

2011-08-09

A vállalati közösségi média kommunikáció mérési módjainak gyakorisága, a leginkább érintett vállalati területek

Köztudott, hogy a közösségi média új teret ad ahhoz, hogy a cégek információt szerezhessenek a vásárlóik, ügyfeleik róluk alkotott véleményéről, vagy akár közvetlenül kommunikálhassanak velük. Ennek eredményeként számos (általában nagyobb) cégnél, szervezetnél a közösségi médián keresztül történő kommunikáció az online marketing stratégia szerves részévé vált. Ezen tevékenységek eredményességének mérése azonban általában összetett feladat, számos mérőszámot alkalmazhatunk.

Forrás: eMarketer
2011. júniusában a Dell megbízásából az egyik legnevesebb nemzetközi online tanácsadó cég, a Forrester Consulting egy közel 200 fős mintán végzett kutatás során többek között arra a kérdésre kereste a választ, hogy mely mérési módszereket milyen gyakorisággal használják a vizsgált cégek a közösségi médián történő tevékenységek mérésére. Kiderült, hogy a különböző iparágakban tevékenykedő vállalatok eltérő mérési módszereket favorizálnak, más és más ún. kulcsfontosságú indikátorokat mérnek. A high-tech iparág cégei pl. az egy látogatásra eső oldalletöltés mérőszámát használták a leggyakrabban (42%), a média és szórakoztatóipari szervezetek a közösségi hálózatok rajongói/követői számát vizsgálták leginkább (57%), a közszolgáltatók és a banki szolgáltatók pedig az ügyfél-elégedettségi mutatókat részesítették leginkább előnyben (46%).


Forrás: eMarketer
Arra a kérdésre, hogy a közösségi médián történő passzív (figyelő) és aktív (kommunikációs) tevékenységek mely területekre voltak leginkább pozitív hatással, az alábbi válaszok születtek. Ebből a szempontból a márkaismertséget nevezték meg a legtöbben: a válaszadók 63%-a nevezte ezt a területet a legfontosabbnak.


A kutatás során arra is kíváncsiak voltak, hogy melyek azok a vállalati funkciók (területek), amelyek a leginkább profitálhatnak az ügyfelek véleményeinek közösségi médián keresztül történő figyeléséből és a velük való kommunikációból. A válaszadók 74%-a szerint a marketing stratégia és a web-interaktív marketing, 72%-a szerint a márka menedzsment, 64%-a szerint a PR, 63%-a szerint a termék marketing, 53%-a szerint pedig a piackutatás azok a vállalati területek, amelyek stratégiája kialakítása során az ügyfelek véleményeinek közösségi médián keresztül történő figyelésére és a velük való kommunikációra támaszkodtak. (Egy válaszadó egyszerre több területet is megnevezhetett, így a százalékos értékek összege nagyobb, mint 100.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 

LinkedIn + levélírás

Nevezd meg! Ne add el!

Creative Commons License Gárdos Attila "A közösségi média vállalati alkalmazásáról" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország Licenc alatt védve.