• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • StumbleUpon
  • RSS

2013-05-06

Fotor – ingyenes online / PC / mobil képszerkesztő program


Egy amerikai hírlevélben találtam rá a Fotor képszerkesztő programra, amely ingyenessége ellenére igen sokrétű képszerkesztési lehetőséget nyújt a felhasználók számára, akár Windows, Windows 8, Mac, akár Android vagy iPhone felhasználók vagyunk. Sőt, igen sokrétű online képszerkesztési lehetőséget is biztosítanak.

A Windows felhasználók egy 45,9 MB méretű telepítő programot kell, hogy letöltsenek, az Android program 16 MB.

A program felhasználása egyszerű, nem igényel különösebb előképzettséget – az alkalmazás gyors megismerését egy részletes felhasználói segédlet teszi lehetővé a weboldalukon.

A Windows alkalmazást elindítva egy nyitóképernyőt kapunk, amely két alap választási lehetőséget kínál fel: szerkeszthetjük a képeinket, illetve kollázst készíthetünk belőlük. Az alkalmazás „Home” menüjének választásával mindig válthatunk e két alap szerkesztési mód között.


Képszerkesztés

A képszerkesztési funkció nyitólapjának közepére kattintva választhatjuk ki és nyithatjuk meg a szerkesztendő képet (vagy a felső menüsor „File” és „Open” parancssorára klikkelve).

Alapvetően hat szerkesztési lehetőség áll rendelkezésünkre:
  1. 14 beállított képszerkesztési módot választhatunk ki az adott képünkhöz (Scenes);
  2. 11 méretezési lehetőség közül választhatunk (Crop);
  3. 9 féle csúszka segítségével módosíthatjuk a képünket (Adjust);
  4. 5 féle effekt csoport közül összesen 58 effekttel módisíthatjuk a képet (Effects);
  5. 28 féle keretet adhatunk a képünkhöz (Borders);
  6. 2x8 módon módosíthatjuk a kép élességét, ezzel érdekes térhatás, makett hatást érhetünk el (Tilt).

Hasznos opció, hogy a szerkesztő felület alján lévő „Compare” parancsgombbal mindig összehasonlíthatjuk az eredeti képet és a megszerkesztett képet.



Kollázs készítés

Összesen 80 féle kollázs-beállítás alapján készíthetünk kollázsokat. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 és 9 részre bontott kollázs-formátumok közül választhatunk.

A „Freestyle” menü alatt 22 féle háttérre is feltehetjük a kollázsunkat szabadon választott módon, de választhatunk a könnyen megadható és módosítható háttérszínek közül is.

A kollázs képegységeit és magát a kollázst határoló képkeretet is többféleképpen módosíthatjuk.

A Fotor igen jó értékelést kapott mind az Android (4,4), mind az iPhone (4+) felhasználóktól.




Fotor.com – online képszerkesztés

Az online képszerkesztő gyakorlatilag ugyanazokat a funkciókat nyújtja, mint az előbb említett platformok (PC, Mac, mobil). Sőt hatféle kategória megannyi előre definiált képeslap formátumait is felhasználhatjuk saját képeslapunk elkészítéséhez (témák: anyák napja, születésnap, köszönőkártyák, karácsony, ünnepek, Valentin nap).

Az online szerkesztőben úgynevezett nagy dinamikatartományú képet (HDR) is szerkeszthetünk. A nagy dinamikatartományú fényképezés során 2, 3 vagy még több, eltérő expozíciójú fényképet készítenek (amelyeket „alacsony dinamikatartományú képnek” (Low Dynamic Range, LDR) vagy sztenderd dinamikatartományú (standard-dynamic-range, SDR) képnek neveznek. A fényképekből azután számítógépen, speciális szoftverek segítségével készítenek el egy képet, azaz ún. tonemapping vagy exposure blending eljárással. A Fotor 3 eltérő expozíciójú fényképet képes feldolgozni.

Az elkészült képeket a mentés mellett meg is oszthatjuk a Facebook, a Flickr és a Twitter oldalakon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 

LinkedIn + levélírás

Nevezd meg! Ne add el!

Creative Commons License Gárdos Attila "A közösségi média vállalati alkalmazásáról" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország Licenc alatt védve.