• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • StumbleUpon
  • RSS

2013-06-18

Jelentés az online reklám helyzetéről – Adobe tanulmány (1. rész)

Az Adobe megbízásából 2012 októbere és 2013 áprilisa között 8750 vásárlót és 1750 marketing szakembert kérdeztek meg az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Japánban, valamint Dél-Koreában az online marketing helyzetéről és az online marketinghez való viszonyukról.


Mik a legmegbízhatóbb termékekkel és márkákkal kapcsolatos információforrások? 

A családtagok/barátok/munkatársak a legmegbízhatóbb információforrások, az online marketing bizalmi szintje alacsony

Arra a kérdésre, hogy mik a legmegbízhatóbb termékekkel és márkákkal kapcsolatos információforrások, a vásárlók (narancs szín) 51%-a, a marketing szakemberek (piros szín) 36%-a a családtagokat/barátokat/munkatársakat nevezte meg a legmegbízhatóbb termékekkel és márkákkal kapcsolatos információforrásnak. Második legmegbízhatóbb információforrásnak a tradicionális fogyasztói fórumokat és publikációkat nevezték meg (35%; 33%); harmadik helyen a tradicionális újságok és TV áll (28%; 27%); csupán negyedik helyet sikerült megszereznie a legmegbízhatóbbnak bizonyult digitális csatornának, a vállalati honlapoknak (17%; 22%). Az online hírportálok (11%; 16%), blogok (8%; 11%), a tradicionális szakpublikációk (6%; 13%), és az online vállalati közösségi média oldalak (3%; 7%) zárják a sor.

A vizsgált három európai országban (Franciaországban, Németországban, Egyesült Királyságban) a globális átlag alatti a digitális médiumok megbízhatósági szintje, a vizsgált három ázsiai országban (Ausztráliában, Japánban, Dél-Koreában) ez a szint valamivel a globális átlag felett található.

Forrás: AdobeMik a leghatékonyabb marketing és reklám információforrások?

A tradicionális média csatornák hatékonyabbak a digitális csatornáknál

Nagyjából a vásárlók és marketing szakértők bizalmi indexének megfelelően alakult a reklám és marketing üzenet közvetítő csatornák hatékonyságának elismertsége.

Arra a kérdésre, hogy mi a leghatékonyabb marketing és reklám információforrás, a megkérdezett 8750 vásárló 47%-a szerint a hagyományos újságok és TV-k a leghatékonyabb marketing csatornák. A megkérdezett 1750 marketing szakember 41%-a szerint is ezek a leghatékonyabb marketing csatornák. Második helyen állnak a családtagok/barátok/munkatársak (31%; 22%); harmadik helyen a hagyományos fogyasztói fórumok/publikációk (25%; 24%); negyedik helyen a vállalati honlapok (18%; 24%); ötödik helyen a digitális hírportálok (12%; 17%); fej-fej mellett hatodik-hetedik-nyolcadik helyen a vállalati közösségi média oldalak (9%; 13%), a tradicionális szaklapok (7%; 13%), valamint a blogok (8%; 11%) állnak.

Ebben a kérdésben az amerikai, európai és ázsiai válaszadók válaszai között nem lehet szignifikáns eltérést tapasztalni – egy kivételtől eltekintve: az USA-ban a családtagok/barátok/munkatársak a többi régióhoz képest hatékonyabbnak tartott reklám/marketing üzenet közvetítő csatornák. 

Forrás: Adobe


A vállalatok mely reklám és marketing csatornán keresztül érhetik el leghatékonyabban a vásárlókat?

Leginkább a gyakran nézett TV-műsorokon és az online/offline kuponokon keresztül

Arra a kérdésre, hogy mi a leghatékonyabb reklám és marketing csatorna, hogy a vállalatok elérjenek téged (egy választ lehetett adni), a megkérdezett vásárlók 40%-a, a marketing szakemberek 34%-a a rendszeresen nézett TV-műsorok választ adták. Körülbelül fele ilyen sokan nevezték meg az online vagy tradicionális kupon ajánlatokat (22%; 16%); harmadik helyen állnak az óriásplakátok (9%; 11%); majd jönnek a közösségi média reklámok (5%;9%), a TV által közvetített sportesemények (6%; 6%), a világméretű sportrendezvények (4%; 7%), az online videók (4%; 6%), a mobil alkalmazások (1%; 4%), valamint a jelentős szórakoztatóipari események (2%; 2%).

E téren két jelentősebb eltérés is látható a különböző régiók között:
  • a rendszeresen nézett TV-műsorok reklám/marketing üzenet közvetítő ereje Ázsiában a legjelentősebb, Európában viszonylag gyengébb ez a hatás;
  • Európában viszonylag jelentős az óriásplakátok szerepe a többi régióhoz képest.

Forrás: Adobe


A TV jelentőségének aránya és az online médiumok viszonylagos gyengesége a fenti adatsorok láttán, lehet, hogy első látásra meglepő.

Segítségül a Nielsen globális reklámköltéseit bemutató ábrája, mely igazolja a fenti értékeket: a TV reklámköltés magasan vezet (62,8%), második helyen még mindig az újságok (19,5%), és csupán utolsó előtti helyen áll az internet 1,9%-kal.

Forrás: Nielsen


A reklámköltések alakulása alapján elmondható, hogy az online hirdetések súlya továbbra is : 2012-ben az internet reklámköltés nőtt a leginkább (9,9%-kal).

Forrás: Nielsen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 

LinkedIn + levélírás

Nevezd meg! Ne add el!

Creative Commons License Gárdos Attila "A közösségi média vállalati alkalmazásáról" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország Licenc alatt védve.